Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

 

Nu va jucati cu gazele naturale! Nu va bizuiti prea mult pe noroc!

 

O astfel de sintagma cum ar fi "a pune viata in pericol" in cele mai dese cazuri ni se asociaza cu aflarea fiecaruia din noi in afara locasului. Un parc intunecos, intoarcerea acasa la o ora tirzie pe o stradela pustie, nici tipenie de om sau o autostrada cu trafic aglomerat - toate acestea, uneori, inspira frica si pare sa prezinte un pericol potential. Dar te gindesti la peretii casei tale, oare chiar si ei pot ascunde ceva infiorator? Se dovedeste a fi un raspuns pozitiv - "da".

 

Motivul unei tragedii, conform unor statistici, deseori se intimpla a fi chiar ceea ce ne aduce in viata confort: echipamentul de utilizare gaze instalat in locuinta. Ne-am obisnuit sa utilizam gazele naturale in conditii casnice. "Flacara albastra" cu adevarat poate fi considerata simbolul vietii contemporane confortabile. Insa, usurinta cu care aprindem un chibrit, poate ascunde un pericol serios pentru noi consumatorii de gaze naturale, care nicidecum nu poate fi neglijat! Mai mult ca atit, in ultimii ani au loc cazuri de efecte negative grave ca urmare a folosintei utilajului gaze in conditii casnice.

 

Conform statisticii, in sectorul locativ au loc mai des cazuri de avarii, decit in sectorul de producere, iar motivul principal al acestora este asa-zisul "factorul uman". Populatia nu constientizeaza importanta necesitatii exploatarii aparatelor de utilizare gaze in conformitate cu regulile si recomandarile, aprobate la nivel de stat.

 

 

Tehnica securitatii

 

Cum sa utilizam gazele naturale corect? Asigurarea exploatarii fara pericol a obiectelor de aprovizionare cu gaze necesita atentie permanenta si respectarea stricta a "Regulilor de securitate in ramura gazificarii", precum si a "Regulilor de utilizare gaze in sectorul comunal". Ceea ce indeosebi este important in perioada rece a anului, atunci, cind cu inceputul sezonului de incalzire, dat fiind necesitatea sporita in intrebuintarea aparatelor de utilizare gaze destinate pentru incalzirea incaperilor, brusc creste si nivelul de consum al gazelor. Iar concomitent creste si numarul de avarii, cazuri accidentale, traume, pagube materiale, chiar si de victime omenesti.

 

 

Consumatorii casnici, spre regret, comit multe incalcari:

 1. samavolnic instaleaza si exploateaza aparatele si instalatiile de utilizare gaze;
 2. exploateaza aparatele de utilizare gaze, chiar si in cazul in care lipseste tirajul in cosurile de fum si canalul de ventilare;
 3. monteaza si repara instalatiile de utilizare gaze prin intermediul unor persoane neinstruite si neatestate;
 4. deseori aragazurile in functiune se lasa fara supraveghere;
 5. unele intreprinderi, care nu detin licente pe genul de activitate "desfasurarea activitatii in sistemul gaze", efectueaza imbutelierea recipientelor de uz casnic cu gaze lichefiate, la fel si le exploateaza cu incalcari grave;
 6. deseori aragazurile se utilizeaza pentru incalzirea incaperilor, ceea ce este categoric interzis;
 7. nu se respecta modul si conditiile de efectuare a lucrarilor de terasament, dupa cum se cere in autorizatia eliberata de intreprinderea de gaze teritoriala.

 

 

Securitatea ta e in miinile tale!

 

Care sunt cerintele de baza fata de consumatorii de gaze in conditii comunale? Toate accidentele, legate de utilizarea gazelor, care au fost inregistrate in republica, au fost provocate de atirnarea iresponsabila a populatiei fata de regulile de utilizare gaze. Consumatorii de gaze naturale trebuie sa respecte cu strictete urmatoarele cerinte:

 1. chestiunile ce tin de gazificarea caselor din sectorul privat sau apartamentelor se solutioneaza doar de intreprinderile de gaze teritoriale;
 2. instalatia de utilizare gaze trebuie sa aiba certificatul de conformitate, eliberat de organul abilitat;
 3. este strict interzisa modificarea constructiei aparatului de utilizare gaze;
 4. este interzisa punerea in functiune samavolnica a aparatelor de utilizare gaze;
 5. in cazul in care a fost depistata o careva defectiune, este necesar sa fie inchise robinetele din fata aparatelor de utilizare gaze, cu adresarea ulterioara catre intreprinderea de exploatare;
 6. este importanta verificarea periodica a existentei in cosurile de fum si canalele de ventilare a tirajului, pina la conectarea aparatelor de utilizare gaze, precum si peste 5 minute dupa punerea lor in functiune;
 7. in cazul in care in timpul exploatarii lipseste tirajul normal, imediat se suspendeaza functionarea aparatelor de utilizare gaze, robinetele din fata lor se inchid si se intreprind masuri de inlaturare a neajunsurilor;
 8. in perioada de iarna, cel putin o data pe luna, e necesara verificarea capatului tevii de evacuare a fumului, in scopul evitarii inghetarii si infundarii acesteia;
 9. umplerea buteliilor cu gaze se efectueaza doar la intreprinderile, care detin licenta pentru acest gen de activitate, mai mult ca atit, la receptionarea buteliilor este obligatoriu instructajul consumatorului si primirea talonului de insotire a buteliei.

 

 

"Flacara albastra" necesita prudenta

 

Abonatii sint obligati sa tina minte:

 1. Amestecul gazelor cu aerul este o concentratie cu pericol de explozie!
 2. La aparitia mirosului de gaze in incapere se inchid robinetele din fata utilajului de utilizare gaze sau ventilul de la recipientul de gaze si se aerisesc incaperile!
 3. Este interzisa aprinderea sau stingerea luminii, utilizarea aparatelor electrocasnice!
 4. Imediat sunati la numarul de telefon 904!

 

Reamintim abonatilor, ca nerespectarea tehnicii securitatii, montarea samavolnica a aparatelor de utilizare gaze, datoriile acumulate pentru consumul de gaze duc nemijlocit la sistarea furnizarii gazelor de la reteaua de aprovizionare, iar reconectarea va lovi dureros in bugetul dumneavoastra.

 

La depistarea deteriorarii sigiliului de la echipamentul de masurare, precum si in cazul consumului fraudulos cei vinovati sint amendati si fata de ei se aplica sanctiuni penale. Pentru a ocoli napasta, e necesar sa fie respectata cu strictete tehnica securitatii si indeplinite toate cerintele ce tin de utilizarea gazelor naturale.

 

Atentionam toti consumatorii asupra necesitatii demonstrarii unui nivel inalt de responsabilitate fata de respectarea normelor securitatii. Doar aceasta va mentine in siguranta viata si bunurile dvs., va crea confort si liniste in casele in care locuiti!